Skip to content Skip to footer

Σε πραγματικές διαστάσεις

Βλέποντας τα γεγονότα στις πραγματικές τους διαστάσεις
Τα γεγονότα είναι καταστάσεις που παίρνουν τις αποχρώσεις που τους δίνουν οι άνθρωποι.

Οι άνθρωποι τοποθετούν τα γεγονότα σε μία κλίμακα σπουδαιότητας, περνώντας τα μέσα από τα υποκειμενικά φίλτρα τους. Έπειτα, βιώνουν το εκάστοτε συναίσθημα που προκαλεί η κάθε κατάσταση σε ανάλογη ένταση και ορίζουν το πόσο και πως τους ορίζει. Τι σημαίνει δηλαδή, για αυτούς προσωπικά, αυτό που τους συνέβη. Με αφορμή την κάθε κατάσταση που συμβαίνει στη ζωή του κάθε ατόμου, αντιλαμβάνονται αν έχουν τη δύναμη να την διαχειριστούν ή όχι.

Αν δούμε τη ζωή ενός ανθρώπου από ένα ευρύτερο πρίσμα, θα καταλάβουμε, εάν πιστεύει ότι έχει επιρροή πάνω στα γεγονότα της ζωής του, εάν είναι υπεύθυνος και σε τι ποσοστό για αυτά που του συμβαίνουν και τι μερίδιο ευθύνης αποδίδει στον εαυτό του, στους άλλους ή στην τύχη του.

Κατά αυτό τον τρόπο, θα καταλάβουμε πως ο κάθε άνθρωπος έχει μάθει να βλέπει τον εαυτό του. Μπορεί να δεχτεί ότι είναι αδύναμος να αντιμετωπίσει και να χρησιμοποιήσει προς όφελος του τις δυσάρεστες και ευχάριστες καταστάσεις που βιώνει. Πιθανότατα, να νιώθει άβουλος, κάθε φορά που κατακλύζεται από αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις. Όχι με την έννοια ότι αποφεύγει τα όσα δυσάρεστα ενδέχεται να του συμβούν, αλλά πως τα διαχειρίζεται και με τι ένταση.

Το κίνητρο του κάθε ανθρώπου είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που ορίζει τα βήματα, τον ρυθμό και τον λόγο που πράττει ο καθένας. Έχει μάθει να αυτοπροσδιορίζεται ή να ετεροπροσδιορίζεται; Από πού, ποιον και πως είναι καλό για τον κάθε ένα, να αντλεί ικανοποίηση, εκτίμηση, χαρά και με ποια σειρά; Από τους άλλους για να πείσει και τον ίδιο του τον εαυτό ή από τον ίδιο του τον εαυτό και επιπρόσθετα από τους σημαντικούς άλλους; Είναι καθοριστικό να μην ορίζεται κάποιος μέσα από τις διαθέσεις, απαιτήσεις, τα θέλω και τους σκοπούς των άλλων. Είναι ένας λαβύρινθος που απλά θα χαθεί, ψάχνοντας να βρει την σωστή έξοδο, κάθε φορά.

Ο άνθρωπος έχει μάθει να κοιτάει επιλεκτικά τα όσα του συμβαίνουν, από άγνοια, φόβο, ανασφάλεια και δισταγμό να αποδεχτεί το ποιος είναι και πως θέλει ο ίδιος να είναι και κατευθυνθεί προς αυτό, υποστηρίζοντας ο ίδιος τις επιλογές του.
Ο άνθρωπος έρχεται συχνά σε σύγκρουση με τον εαυτό του. Το ζήτημα είναι εάν αυτή η σύγκρουση έχει ως αποτέλεσμα την ήττα και την υποτίμηση του εαυτού ή την αναγνώριση των προσωπικών δυσκολιών και την προσωπική εξέλιξη. Όλες οι εμπειρίες που βιώνει ένας άνθρωπος στη διάρκεια της ζωής τους, αποτελούν τον πλούτο του και τον οδηγό του.

Οι άνθρωποι όταν τοποθετήσουν τις καταστάσεις, τις σκέψεις και γενικότερα τον εαυτό τους, σε ρεαλιστικές βάσεις και δουν τις πραγματικές τους διαστάσεις, τότε θα δουν καθαρά την εικόνα. Τότε θα καταλάβουν ότι όλα είναι δυνατά, αρκεί να υπάρχει προσωπική θέληση και πίστη πως ό, τι τους συμβαίνει μπορεί να μετατραπεί σε κινητήριο δύναμη για να προχωρήσουν με περισσότερα εφόδια στη ζωή τους, να γίνουν αυτοί που πραγματικά θέλουν να είναι.