Πρόσφατα άρθρα

 

 

Υπάρχει άραγε η κατάλληλη στιγμή για μία γυναίκα να μείνει ξανά έγκυος;

Από ποιους παράγοντες καθορίζεται;

Θα πρέπει να απέχει η μία εγκυμοσύνη από την άλλη ή όχι;

Πολλές μαμάδες και μπαμπάδες έχουν αυτές τις απορίες.

Δεν υπάρχει μία και αποκλειστική απάντηση.

Η απόφαση του ζευγαριού να μεγαλώσει την οικογένεια του κατά ένα μέλος, είναι καθαρά υποκειμενική. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει κοινή επιθυμία του ζευγαριού για μία νέα εγκυμοσύνη, ούτως ώστε να υπάρχει αλληλοϋποστήριξη σε ψυχολογικό και πρακτικό επίπεδο.

Η κάθε γυναίκα ξέρει και αν δεν το ξέρει, καλό είναι να μετρήσει τα αποθέματα σωματικής και συναισθηματικής δύναμης που έχει, γιατί τότε μόνο θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε μία επόμενη εγκυμοσύνη, λοχεία και στο διπλό έργο της μητρότητας, παρέχοντας αγάπη, προσοχή και φροντίδα σε δύο μωρά, ταυτόχρονα.

Όσον αφορά στο πόσο επηρεάζεται το μεγάλο αδελφάκι από τον ερχομό ενός νέου μωρού, εξαρτάται από την ηλικία που βρίσκεται.  Συνήθως, ένα πολύ μικρό αδελφάκι δεν έχει προλάβει να δημιουργήσει με τη μητέρα του και τον πατέρα του μία δυνατή συναισθηματική σχέση εμπιστοσύνης, ασφάλειας και φροντίδας. Επομένως, ο κόπος των γονιών θα είναι διπλός, διότι θα πρέπει να καλύπτουν όλες τις συναισθηματικές ανάγκες των δύο μωρών τους, ταυτόχρονα. Τα αδέλφια όμως, που έχουν μικρή διαφορά ηλικίας μπορούν μεγαλώνοντας, να βιώνουν κοινές εμπειρίες, στηρίζοντας το ένα στο άλλο.

Από την άλλη, όταν το μεγάλο αδελφάκι απέχει ηλικιακά από το νέο αδελφάκι, σημαίνει πως το μεγάλο παιδί έχει ζήσει και έχει αναμνήσεις ως το μόνο παιδί μέσα στην οικογένεια. Επομένως, είναι πιθανόν να χρειάζεται κάποιος χρόνος για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να βρεθεί μία ισορροπία μέσα στο σπίτι, με τη βοήθεια φυσικά, των γονιών. Για τους γονείς, ίσως να είναι πιο ξεκούραστο  και πιο ομαλό να μεγαλώνουν δύο παιδιά διαφορετικής ηλικιακής περιόδου. Οι γονείς ακόμα, γνωρίζουν τα στάδια εξέλιξης του νέο παιδιού της οικογένειας και νιώθουν πιο σίγουροι ως γονείς, έχοντας ήδη ζήσει  αυτές τις εμπειρίες με το μεγάλο παιδί τους.

Αναφορικά με τη ζήλια ανάμεσα στα αδέλφια, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα υπάρξει, είτε έχουν μικρή, είτε μεγάλη διαφορά ηλικίας μεταξύ τους. Η ζήλια κάνει την εμφάνιση της με διάφορες μορφές. Μπορεί να είναι με άμεση και λεκτική αναφορά ή με μία πιο έμμεση μορφή, μέσα από τη συμπεριφορά και τα σωματικά συμπτώματα. Το σημαντικότερο από όλα, είναι να την αντιληφθούν οι γονείς και να την διαχειριστούν κατάλληλα, ώστε να καλύψουν την όποια ανασφάλεια και ανησυχία των παιδιών τους.

Όπως και να έχει, τα όνειρα και οι επιθυμίες του κάθε ζευγαριού για τη δημιουργία οικογένειας είναι μία ξεχωριστή υπόθεση και έτσι πρέπει να προσεγγίζεται.