Πρόσφατα άρθρα

 

Όλοι μας ζούμε μία σκληρή πραγματικότητα που συνεχώς αλλάζει ανατρέποντας όλα τα δεδομένα της ζωής μας.  Ο καθένας  βιώνει διαφορετικά την κρίση και τις συνέπειες της, όλοι μας όμως έχουμε τα ίδια συναισθήματα… άγχος, απόγνωση, θυμό, εκνευρισμό, απογοήτευση, λύπη…

Τι κάνουμε λοιπόν;
Μένουμε θεατές του σεναρίου της ζωής μας;
Και όταν είμαστε γονείς…;

Τότε τα πράγματα αλλάζουν.

Μην φοβηθείτε να πείτε στα παιδιά σας την αλήθεια. Εξηγείστε τους  με απλό και προσαρμοσμένο στο ηλικιακό τους επίπεδο τρόπο, τι συμβαίνει, γενικά και τι σημαίνει αυτό για την οικογένεια σας,  ειδικά . Είναι προτιμότερο να λύσουμε εμείς τις απορίες στα παιδιά μας, παρά να έχουν διάσπαρτες πληροφορίες από την τηλεόραση και από τρίτους.

Εμείς οι ίδιοι ως γονείς είμαστε το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά μας:

•    Να τους αποδείξετε έμπρακτα, πως δεν αποφεύγετε τα προβλήματα, αλλά τα αντιμετωπίζετε.

•    Να τους  δείξετε πως οι δυσκολίες δεν σας απομακρύνουν, αλλά σας ενώνουν σαν οικογένεια και σας κάνουν πιο δυνατούς για να βρείτε νέους τρόπους, προσαρμοσμένους στα σημερινά δεδομένα και ίσως πιο ουσιαστικούς και ενδιαφέροντες από τους παλιούς και γνώριμους.

•    Καθησυχάστε τα, πως δεν έχει ανατραπεί ολόκληρη η ισορροπία της οικογένειας διατηρώντας, την καθημερινή οικογενειακή ρουτίνα  (για παράδειγμα, όλη μαζί η οικογένεια στο τραπέζι, κυριακάτικη βόλτα, διάβασμα μίας ιστορίας, προβολή μίας ταινίας το Σάββατο το βράδυ…).

•    Προτείνετε στα παιδιά σας ένα προσυμφωνημένο εβδομαδιαίο χαρτζιλίκι.

•    Μάθετε στα παιδιά σας την έννοια της αποταμίευσης από το χαρτζιλίκι τους.

•    Βρείτε όλοι μαζί από κοινού νέες, ευχάριστες και χωρίς κόστος δραστηριότητες.

•    Εξηγήστε τους πως δεν στερούμαστε, αλλά περιορίζουμε τις ανάγκες μας, ανάλογα με τις δυνατότητες μας (π.χ. θα επιλέξει μία μόνο εξωσχολική δραστηριότητα, θα αγοράσει όσα σχολικά ήδη είναι απαραίτητα μόνο, θα παίρνει μόνο όσα παιχνίδια θέλει πραγματικά…).

•    Δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να μάθουν την έννοια της δωρεάς και της προσφοράς, δωρίζοντας τα ρούχα, τα παιχνίδια και τα βιβλία που δεν χρειάζονται, σε παιδιά που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Μην έχετε τύψεις που δεν μπορείτε να εκπληρώσετε τις επιθυμίες των παιδιών σας, όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά  για να μεγαλώσουν ευτυχισμένα δεν χρειάζονται πολλά χρήματα και άφθονα υλικά αγαθά, αλλά να νιώσουν πως βρίσκονται σε μία δεμένη οικογένεια που τους προσφέρει ασφάλεια, αγάπη και φροντίδα!!!   

Και θυμάστε να ονειρεύεστε και να παλεύετε για αυτά που σας αξίζουν!!!